Scroll Top

İlay ŞİMAL – Willem de Kooning Academy / ANIMATION

İlay ŞİMAL – Willem de Kooning Academy / ANIMATION

Merhabalar ben Doruk 🙂

Merhabalar, ben İlay 🙂

Ailemde anne tarafından devam ettirilen sanat ve zanaat ile ilgili mesleklerle uğraşma geleneği ben daha 6.sınıf öğrencisiyken benimde kapımı çaldı. Tamamen şans ve çocukluk arkadaşımın beni kendi kursuna davet ettiğinde kendisine verdiğim neden olmasın! cevabı ile resimle çocukken duvarlara çizdiğim ve şimdi bakınca sürrealist sayılabilecek çalışmalarım dışında bir kez daha tanıştım. İlk başta hobi olarak çıktığım bu yolda kısa zaman içerisinde resimden vazgeçemeyeceğimi hissettiğim parıltılar ışıldamaya başladı.

8.sınıfta güzel sanatlar lisesinde başladığımda artık işlerin ciddileştiğini hissetmeye başlamıştım. Zaman yönetimi konusunda oldukça zorlanan biri olarak istediğim gelişimi tek başıma değil, bu konuda yetkin insanlarla ve bu alanımın ustalarıyla ile yakalayabileceğimi fark ettim. Çünkü ben bulutlara ulaşmak istiyorsam hedeflerimi yıldızlar olarak belirleyen biriyim ve kendimi bir an önce geliştirmek istiyordum. Çok yakın ve güvendiğim bir dostum sayesinde portfolyo hazırlık akademisi ile tanıştım. O dönemlerde yurt dışında okumak benim için en gerçek dışı rüyalarımın ötesinde bir hayaldi. Bu nedenle ilk başta yetenek sınavlarına hazırlık amacıyla 10.sınıfta akademiye başladım.

O dönemlerde resim ve heykel bölümünü düşünüyordum çünkü henüz sanatsal vizyonumda beni en mutlu edecek alanı ve yolu bilebilecek kadar gelişmemiştim. Akademiye temmuz ayında başlamış olmama rağmen iki ay kadar kısa süre içerisinde en temel ve kendini tekrar eden problemlerimi çözmüştüm.

Okulumdaki öğretmenlerimi bile şaşırtan bir performans gösterdiğimi fark ettiğimde artık bu akademiyi bırakamayacağımı biliyordum…

11.sınıfta artık biçim, gölge, form ve kompozisyon problemlerimin tamamı çok küçük problemler dışında tamamen çözülmüştü. Bu sıralarda resim ve heykel bölümü çalışmalarının artık bana yetmediğini fark ettim fakat vaktim daralıyordu ve yönelmek istediğim bölümü artık seçmeliydim. Bu suretle kendimi üniversite tanıtım konferanslarına yurt içindeki okulların öğrenci tanışmalarına yazdırdım.
Yaklaşık üç ay yurt içi konferansı sonucunda artık neredeyse aynı konuşmaları duymaktan içim daralmış olsa ki kendimi en yakın yurt dışı üniversite tanıtım konferansında aşiret düğünlerinin ellinci dakikasındaki bir zurnacı gibi (böyle yanaklarımın şiş şiş suratımın kıpkırmızı bir şekilde) Japonya’daki üniversitelerin tanıtımını dinlerken buldum. Çözüm hafif batıda kalan standlara kaymış olsa ki teker teker İngiltere (çok pahalıydı), Almanya (bir yılda Almanca öğrenemezdim, İsviçre (Resim bölümü yoktu) diye stand stand dolaşırken annemi Kanada’da bulunan bir animasyon üniversitesini dinlerken buldum ve bende dinlemeye başladım.

Bölümü ve uygulamaları anlatırken ruhumda çok tatlı bir yerin kaşındığını hissettim. Okulu çok dinlemedim, çünkü bölümü düşünmekle meşguldüm. Bir gececik uyku sonrasında Zafer hocanın karşısında “ben animasyon okumak istiyorum” diye bir anda pıt diye dikildim. Ailemi de organize ederek bu konuda enine boyuna konuştuk ve konuşmanın sonunda ailemin bir kısmı Hollanda’da olduğu için hem yaşam kalitesi hem de sanat anlayışlarının benim için mükemmel bir gelişme ve deneme-yanılma olduğuna karar verdik. 9 ayımız vardı ve buna göre ve bir üniversite seçmemiz gerektiğinden hem eğitim dili hem de öğrencilerine sağladıkları imkanların bolluğu ve bereketliliği sebebiyle Willem de Kooning Academy tercih ettik. Kolları sıvadığım gibi portfolyo hazırlamaya başladım. Neredeyse hiç animasyon alanına yönelik çalışmam olmamasına rağmen bir ay içerisinde bol azim ve çalışma öğretmenlerimin ödevlendirmeleri ve sağladıkları nokta atışı geri dönüşler sayesinde bu aksaklığı da atlatarak teker teker portfolyo için gerekli olan çalışmaları tamamlamaya başladık.

Fakat buraya kadar okumuşsanız fark etmişsinizdir ki benim hayatım oldukça kaotik fırsat tesadüflerle şekilleniyor. Burada da son dakika kapımızı bir kaos çaldı. Portfolyo ve okulun verdiği iki görevlendirme üzerinde çalışırken her görevlendirmenin beş farklı varyasyonu olması gerektiğini fark ettik. Bunu fark ettiğimizde sadece iki ayımız kalmıştı ve beni de en çok burası zorlamıştı. Bazen yaklaşık bir dakikalık tamamı el yapımı bir şiir animasyonu yapıyor bazen de geçmişte tasarlanmış bir karakteri kendimce tekrardan tasarlıyordum. Birde her ikisinde beş farklı varyasyonu yapmak benim için ki aycık bir sürede yetiştirmek ve kaliteli bir iş ortaya koyma konusunda kişisel tarihimde gerçekleştirdiğim mücadeleydi.

Fakat Nietzsche’ninde dediği gibi sizi öldürmeyen şey sizi gerçekten güçlendiriyormuş çünkü benim içine indiğim bu kuyuda kırk kez su çekmiş öğretmenlerim sayesinde kullandığım programlar, animasyon teknikleri, tasarım ilkeleri, grafik unsurlarının dengelenmesi gibi pekçok sanatın atardamarı olan ilkeleri çok kısa süre içerisinde kavradım. Bu süreç içerisinde hem 12.sınıf öğrencisi hemde yurtdışına hazırlanan bir öğrenci olmak oldukça zorlu bir mücadele gibi gelebilir ve evet aslında öyleydi de. Ama öğretmenlerimin doğru müdaheleri ve tam vaktinde yardımıma koşmaları bu süreç içerisinde bana inanılmaz katkı sağladı.

Doğru ve etkileyici karakter tasarımı yapabilmek için konu ile ilgili pek çok görsel, sinematik ve edebi araştırma yaparak tasarımı alanını halletmiş olsak da beni en çok zorlayan uzun şiir animasyonu ve video kadrajları olmuştur. Çizerek bunları Orhan velinin “Dalgacı Mahmut” şiirinin asıl anlamı ve görülen anlamını açıklayıcı ve yer yer açığa çıkarıcı bir formda sunmamız gerekiyordu ve hem öğretmenlerimin alanındaki bilgisi hem de benim bu süreçte olabildiğince kendimi adamaya çalışmam ile bence çok iyi bit iş çıkardık. Ben burada eğitim aldığım, hem alanım hem de hayat hakkında üç yıl boyunca anladım ki ne kadar başlarsan o kadar iyi fakat hiçbir şey için geç değil. Kararlılık ve azmin kazanamayacağı zaman yarışı yoktur.

Bu süreçte bana yardımcı olup bilgilerini ve deneyimlerini aktaran tüm öğretmenlerime müteşekkirim. Bu kadar kısa sürede bu kadar kapsamlı bir başvuru (portfolyo, görevlendirmeler, anket soruları ve tanıtım videosu) yapılmazdı…

İLAY’ın Portfolyo Çalışmalarını İnceleyebilirsiniz…

Daha Fazla Bilgi İçin Aşağıdaki Linklere Göz Atabilirsiniz…

Yurt dışında Animasyon Eğitimi Veren Üniversiteler Hakkında Detaylı Bilgi Alın…

yurtdisinda-animasyon-egitimi-veren-okul

PORTFOLYO NEDİR? NASIL HAZIRLANIR? Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız…

belen-doga-cirit-2

İtalya’da Güzel Sanatlar Eğitimi Almak…

pisa-kulesi

Benzer gönderiler

WhatsApp WhatsApp'tan Yazın