Scroll Top

Ceylin TUNCAY – Technical University Of Berlin / ARCHITECTURE

Ceylin TUNCAY – Technical University Of Berlin / ARCHITECTURE

 

 

Mimarlık okumak istediğime lisenin başında karar verdim. İlgilerim ve yeteneklerim göz önünde bulundurulduğunda, mimarlığın bana uygun bir meslek olduğunu düşünmüştüm. Resim kursunda projeler yapmaya başladığımda ve yaptığım stajlar sonrasında bu mesleğin bana uygun olduğuna emin oldum.

Yurt dışı alman okulunda okuduğum için alman üniversitelerinin merkezi sınavla öğrenci almadığını, her okulun farklı kabul koşulları olduğunu biliyordum. Ayrıca mimarlık bölümünde sanatsal yeteneğin de Portfolyo yardımıyla ölçülmesi sebebiyle, diğer bölümlere göre girmenin zor olduğu bir bölüm olduğunu farkına vardım. Yabancı öğrenci kontenjanlarının neredeyse tüm mimarlık bölümlerinde 15-20 olması, durumu daha da zorlaştırıyordu. Okulların Portfolyo istediklerini öğrendiğimde, 11 ve 12. Sınıfta okulumun yoğun olacağını bildiğimden 10. Sınıfta resim kursuna başlamaya karar verdim. Ayrıca araştırmalarım sonrasında Almanya’da mimarlık okumak isteyen öğrencilerin liseden itibaren okulda ekstra resim dersleri aldıklarını ve mimari çizimlere başladıklarını öğrendim. Bizim okulda mimarlık özelinde böyle bir eğitim ve ders olmadığından kendimi çizim konusunda geliştirmem gerektiğini de anladım.

Almanya’daki öğrencilerin lisede aldığı eğitime yetişebilmek ve Portfolyo hazırlayabilmek için özellikle 12. Sınıfın yoğunluğunu dikkate alarak sizlere de mümkün olduğunca erken başlamanızı öneririm.

11. Sınıfta Zafer hocayla çalışmaya başladım. 10. Sınıfta aldığım temel eğitim sayesinde hızlıca mimari ve perspektif çizimlerine geçtim. Birkaç hafta kursa gittikten sonra, tekrar korona sebebiyle online eğitime dönmek zorunda kaldık. Önce karakalem ile mimari çizimler yaptık, sonrasında ise marker çizimlerine geçtik. Bu çizimlerin bazıları iç mekan, bazıları ise dış mekandı. Online dönemin başında yaptığımız çizimler ile kendimi geliştirdim ve aynı zamanda bazılarını portfolyolarıma ekledim. Daha sonrasında bir örnek yardımıyla plan ve kesit çizimlerinin nasıl yapıldığını, ve planların nasıl perspektif çizimlerine dönüştürüldüğünü öğrendik. Bunları farklı örneklerle çalıştık, mesela kendi odamızı farklı şekilde tasarladığımız ve plan olarak çizdiğimiz bir örnek yaptık. Bunun ardından da projelere başladık. Bu süreçte önce kolay ve küçük mekanlar tasarlayarak başlayıp sonrasında çocuk kliniklerine kadar tasarımlar yaptım.

 

Bu projeler ile nasıl pafta tasarlandığını ve tasarım yapıldığını öğrenirken aynı zamanda plan ve perspektif hakkında öğrendiklerimi tekrar etmiş oldum. 11. Sınıfın tamamında cumartesi günlerimi sadece bu kursa ayırmak, ayrıca verilen ödevleri de yapmak okuldaki derslerim konusunda beni zorlasa bile beni çok geliştirdiğini düşünüyorum. Derslerimin çoğunu online yapmak zorunda kalmış olsam da, derslerin özellikle yurt dışına hazırlanan küçük bir grupla çalışmamız ve Zafer Hocanın tüm öğrencilerle tek tek ilgilenmesi bana çok yardımcı oldu. Ayrıca online sistemde Zafer hocanın kurduğu düzen ile sanki kurstaymış gibi onu izleme şansımız oluyordu. Bu sayede bu zorlu dönemi de maksimum verimle geçirmiş oldum.

 

11. Sınıfın yaz ayında, kursta 8 haftalık teknik çizim eğitimimi Ayşegül hocadan aldım. Bu eğitim ile plan ve kesit gibi teknik çizimlerin nasıl yapıldığını daha detaylı şekilde öğrendim ve her hafta verilen ödevler ile kendimi geliştirdim. 12. Sınıfta okula yoğunlaşmak zorunda olduğum için kursa ara verdim. Okulda yurt dışındaki okullara başvurmak için hazırlanan GIB (German International Baccalaureate) programını tamamladım. IB veya GIB programında 6 ders seçiliyor. Bu derslerin her biri için yazılı sınav yanında bir de sunum veya tezden oluşan bir sözlü not alınıyor. Bunun dışında seçtiğimiz bir dersten bitirme tezi yazılması bekleniyor. Ayrıca, belli koşulları bulunan sosyal aktivitelerin tamamlanması, gönüllü sosyal sorumluluk projelerine dahil olunması gerekiyor. Yani oldukça zor ve yoğun bir program. Ama zor olmasıyla birlikte bu programın beni çok geliştirdiğini söyleyebilirim.

 

12. Sınıfta yoğun şekilde ders çalışmanın yanında aynı zamanda mimarlık eğitimi veren üniversiteleri araştırmaya başladım. Almanya’da farklı üniversite türleri var: teknik okullar, hochschule dedikleri bizdeki yüksek okul benzeri, daha pratik eğitim vererek okul biter bitmez iş hayatına hazırlayan okullar ve sanat okulları. Ben özellikle teknik üniversiteleri araştırdım. Almanya’da merkezi bir sınav ve yerleştirme olmadığı için her okul kendi koşullarını ve başvuru yöntemini belirliyor.

Tüm süreç boyunca Zafer Hocam gerek fikir üretmek, gerekse yaptığım çalışmaların kalitesini değerlendirmek anlamında çok destek oldu. Zahmetli ama keyifli bir süreçti.

 

Bu süreçte bazı üniversiteler Uniassist veya Hochschulstart gibi internet siteleri kullanırken bazı okulların kendi internet siteleri var. Bazı okullar ise bu sistemlerden ikisini aynı anda kullanıyor. Çoğu okul başvuruları online kabul ederken bazı okullar aynı zamanda belgelerin posta ile de gönderilmesini istiyor. Bunun için de noter onaylı kopya isteyebiliyorlar. Bu sebeplerden dolayı, ne yapılması gerektiği ve hangi belgenin nereye yüklenmesi gerektiğinin iyi araştırılması gerekiyor. En ufak bir eksik veya hata olumsuz dönüş almanıza neden olabilir. Üniversitelerin hepsinin internet sitesinde yazan koşulları listeleyerek ihtiyacım olan belgeleri toparlamaya başladım.

 

Mayıs ayı sonunda sınavlarım bittikten sonra portfolyama yoğunlaştım ve hafta sonları tekrar kursa gitmeye başladım. Haziran ayinda başvurmak istediğim 5-6 okulun Portfolyo konuları açıklandı. Bu süreçte önce her portfolyonun konusuna uygun olarak yapabileceğim çizimler için fikir geliştirdim ve bunları Zafer hocayla değerlendirdik. Çizimleri hafta içleri evde, haftasonları da kursta, Zafer hocaya danışarak yaptım. Bunun dışında örneğin Bauhaus üniversitesi Portfolyo yerine bir depolama aracı tasarlanmasını istiyordu. Veya iki okul tam bir Portfolyo yerine bir konu hakkında çizim ve yazı bekliyordu. Yani her okulun istediği şeyler farklıydı. Zafer Hocadan aldığım eğitim ve yardımları sayesinde portfolyolarımı kısa sürede tamamlayabildim. Önceki çalışmalarımın bazılarını da kullanma imkanım oldu. Bunları da Zafer Hoca ile birlikte seçtik.

 

Haziranda IB notum da belli oldu ve Abitur puanım Alman sistemine göre en yüksek not olan 1.0 a denk geldi. Notumun yüksek olması da kabul almamı oldukça kolaylaştırdı. 15 Temmuz’da online portfolyolarımı tüm gerekli belgeler ile beraber okulların kendi portallarına yükleyerek başvurularımı tamamladım.

15 Temmuz sonrasında bekleme süreci başladı. Kabullerimi beklerken aynı zamanda yurt başvuruları da yapmaya başladım. Almanya’da devlet yurtları bulunmakta fakat genelde 6 ay-2 yıl arası bekleme süresi oluyor, şehrin büyüklüğüne göre bu bekleme süresi değişebiliyor. Bu sebeple wg yani 2-8 kişiyle banyo ve mutfak paylaştığın oda seçenekleri veya özel yurtlar bulunmakta. Fakat bunlar da çok hızlı şekilde doluyor. Bu sebeple yurt bulmak için de birçok farklı yurda çok sayıda mail atıp başvuru yaptım. Ağustos ayında kabullerimin tamamı gelmişti ve ben Berlin Teknik Üniversitesine gitmeye karar verdim. Eylül ayında da vize randevuma giderek öğrenci vizesine başvurdum.

Şu an Berlin Teknik Üniversitesi’nde okuyorum. Henüz ilk dönemi bitirmemiş olsam da birçok proje ve çizim ödevim oldu. Kursta öğrendiklerim sayesinde bu ödevleri zorlanmadan yapabiliyorum. Bu süreçte başta Zafer hocam olmak üzere bana destek olan herkese çok teşekkür ederim.

Kabul aldığım okulların listesi

  • Vrije Universiteit Amsterdam
  • TU Berlin
  • TU Braunschweig
  • RWTH Aachen
  • Stuttgart Universität
  • Karlsruhe Universität
  • TU Darmstadt
  • Universität Weimar Bauhaus
  • Siegen Universität
  • TU Dortmund
  • HafenCity Universität Hamburg
  • Bergische Universität Wuppertal
  • Technische Universität Kaiserslautern
  • Brandenburgische Technische Uni. Cottbus
  • Universität Kassel

Ceylin’in kursumuzda yaptığı ilk çalışması 🙂

”Önemli Olan Ne kadar İyİ Olduğunuz Değil Ne Kadar İyi Olmak İstediğinizdir…”

Her öğrencinin istediği alanla ilgili bir başlangıç yeri vardır, önemli olan karar verdiğimiz alanla ilgili olarak yeterli çalışmayı keyifle yapmak ve sonucunda hayal ettiğimiz hedeflerimize ulaşmak…

Biz hep böyle yapıyoruz, tıpkı başarılı öğrencimiz Ceylin gibi…

Ceylin Başarı Hikayesi’ni büyük bir özveri ve disiplinle yazdı, kendisini tekrardan tebrik ediyoruz.

 

CEYLİN’İn Portfolyo Çalışmalarını İnceleyebilirsiniz…

Daha Fazla Bilgi İçin Aşağıdaki Linklere Göz Atabilirsiniz…

Almanya’da Mimarlık Okumak Hakkında Detaylı Bilgi Alın…

almanyada-mimarlik-egitimi

TANRININ MİMARİ OLARAK ANILAN SIRADIŞI BİR MİMAR: ANTONİ GAUDİ

FWAJGD BARCELONA, SPAIN - AUGUST 14, 2011: Fragment of Casa Batllo building in Barcelona in Spain. It is also called as House of Bones. It was designed by Antoni Gaudi

PORTFOLYO NEDİR? NASIL HAZIRLANIR? Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız…

belen-doga-cirit-2

Benzer gönderiler

WhatsApp WhatsApp'tan Yazın