Scroll Top

Doruk KAPROL – Willem de Kooning Academy / TRANSFORMATION DESIGN

Doruk KAPROL – Willem de Kooning Academy / TRANSFORMATION DESIGN

 

Merhabalar ben Doruk 🙂

Portfolyo Hazırlık Akademisine bir tanıdığımızın bizi yönlendirmesiyle ulaşmıştık. Öncesinde okul danışmanımın yönlendirmesiyle WdKA (Williem de Kooning Academy) okulun Lifestyle Transformation Design bölümünü bulmuştuk ve okumaya karar vermiştim. Bilgim dahilinde dünyada yalnızca 3 okulda bu bölüm: sosyal bilimleri ve aktif çözüm üretme, tasarlamayı birleştirdiği için çok ilgimi çekmişti. Benim için en uygun ülke olan Hollanda’daydı.

WdKA başvururken üniversite başvuru kabulü olarak portfolyo istiyordu ve bu portfolyoyu oluşturabilmek için kurs arayışına başladık. İlk gittiğimiz yer ne benimle ne de bölümün içeriği ve gerektirdikleriyle yeteri kadar ilgilendiler. Kurs aramaya devam eden annem tanıdığı bi hoca üzerinden Zafer hocaya ulaştı. Zafer hocayla telefon üzerinden konuştuk, beni kursa davet etti. Ertesi gün kursa geldiğimde uzun uzun konuştuk ve bölümü kazanmaya ve çalışmaya karara verdik. Okulun internet sayfasında 10-20 parçalık bir portfolyo istediğini belirtiyordu; buna ek olarak bölümüm üzerinde başvurumu güçlendirecek, Zafer hocanın önceden belirlediği bir tekerlekli sandalye aparatı projesini yapmaya karar verdik. Bunun yanı sıra bir proje daha yapalım dedik, bunun için abur cubur tüketimine dikkat çekmek amaçlayan bi fikrim vardı :farklı farklı gofretleri birleştirip tiksindirici bi form yaratmak.

Portfolyo hazırlamak isteyen öğrencilere 12. sınıftan önce kursa başlamalarını öneririm.

Hemen işe koyulduk ve hafta içi bir gün kursa gelip, 30 yakın gofreti; sulama, sıkıştırma yöntemlerini kullanarak katı-sıvı hale getirip görüntü olarak dışkıyı andıran bir form yarattım. Fotoğraflarını, videolarını çekip kurstaki buzdolabına koyduk. O hafta sonu kursa gelip, herkesin formu görünce gösterdikleri tepkileri gösteren bir video çektik ve ilk projemiz hazırdı. Bir yandan bu projelerin tanıtım yazılarını uzun uzun yazıyordum. herhalde 7 hafta sonum sadece yazı yazarak geçti.

Şimdi tekerlekli sandalye aparatına yoğunlaşacaktık. Proje aslında sandalyenin koluna bağlanabilecek, üzerinde yemek yenilebilecek, çekmecesi, bataryası ve ışık kaynağı olan portatif bir masaydı. Bir yandan yazılarımı yazarken bir yandan da nasıl üretebileceğimizi düşündük. 3d printerdan basmaya karar verdik. Öncelikle mukavvadan bir prototipini yaptık, fizibilitesi hakkında çok çalıştık. En sonunda autocad ile çizimini yaptırdık ancak ürünün çıkması son başvuru tarihinden 4-5 gün öncesine denk geliyordu. Tam bitirdik derken arkadaşım portfolyomuza 2 tane daha okul tarafından belirlenen konularda proje yapmamız gerektiğini fark ettik.

Başvuru tarihinede 15 gün falan var. Neyse ki seçebildiğimiz konulardan biri benim mobil masa projeme çok uygundu. O kadar inanaılmaz denk geldi ki ek olarak yaptığımız engelli aparatını bu konuya ”add on” tam anlamıyla uyarlayabiliyoduk. Aparat baskıdan çıkınca hemen Darülacezeye gidip engelli teyze ve engelli amcalarımın fikirlerini almak için ve belgelemek için Darülaceze’ye gittim. Çok güzel fotoğraflar çekme şansım oldu. Yazılarını tekrardan yazıp konuya uyarlayınca, parça bulmak ve montajını yapmakiçin kurs’a gidip gelip sonunda bu projeyi bitirdik.

2.konum olarak ”inside-outside” (iç-dış) ilişkisiyle ilgili mekanların ve çevremizin hissettirdiği duygularımızı göstermemizi isteyen konuyu seçtim. Zafer hocayla birlikte çarpık kentleşen İstanbul’u önce ufak kartonlar üzerinde farklı tarz ve renklerde 3 resimle gösterip ,üzerine 3 boyutlu kartondan sıkışıklığı ve kalabalığı gösteren, kuşbakışı olacak şekilde 70×100 cm’lik karton üzerinde yükseltili bir İstanbul’un bir lokasyonunun krokisi yapmaya karar verdik. Zafer hocanın yardımıyla 1 hafta yaklaşık olarak aldı ama çok güzel çıktı.

Bunun dışında ise okulun istediği kendimi tanıttığım ve sanat hakkında düşüncelerimi anlattığım, 10 paragraf sorusunu yazdıktan sonra, portfolyoylada birlikte de başvuruyu yaptık .yakalaşık 1.5 ay sonrada kabulüm geldi. Zafer hocaya bu süreçteki ve sonrasındaki bütün yardımları için çok minnettarım, buraya gelmesem bu kadar kısa sürede bu kadar kapsamlı bi başvuru yapılamazdı. Burada çok şey öğrendim ve içselleştirdim ,beni çok geliştirdi.

Zafer hocaya bu süreçteki ve sonrasındaki bütün yardımları için çok minnettarım, buraya gelmesem bu kadar kısa sürede bu kadar kapsamlı bi başvuru yapılamazdı.

Doruk’un kursumuzda yaptığı ilk çalışması 🙂

”Önemli Olan Ne kadar İyİ Olduğunuz Değil Ne Kadar İyi Olmak İstediğinizdir…”

Her öğrencinin istediği alanla ilgili bir başlangıç yeri vardır, önemli olan karar verdiğimiz alanla ilgili olarak yeterli çalışmayı yapmak ve sonucunda hayal ettiğimiz hedeflerimize ulaşmak…

Biz hep böyle yapıyoruz, tıpkı başarılı öğrencimiz Doruk gibi…

Doruk Başarı Hikayesi’ni büyük bir özveri ve disiplinle yazdı, kendisini tekrardan tebrik ediyoruz.

DORUK’UN Portfolyo Çalışmalarını İnceleyebilirsiniz…

Daha Fazla Bilgi İçin Aşağıdaki Linklere Göz Atabilirsiniz…

PORTFOLYO NEDİR? NASIL HAZIRLANIR? Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız…

belen-doga-cirit-2

Portfolyo Hazırlamak Hakkında Detaylı Bilgi Alın…

yurtdisinda-animasyon-egitimi-veren-okul

TANRININ MİMARİ OLARAK ANILAN SIRADIŞI BİR MİMAR: ANTONİ GAUDİ

FWAJGD BARCELONA, SPAIN - AUGUST 14, 2011: Fragment of Casa Batllo building in Barcelona in Spain. It is also called as House of Bones. It was designed by Antoni Gaudi

Benzer gönderiler

WhatsApp WhatsApp'tan Yazın