Scroll Top

Kripto Sanat Çağı

nft-nedir

NFT’ler son zamanların en popüler kripto para fenomeni haline geldi. ABD’de Christie’s müzayede evi tarafından 69,3 milyon dolara satılan Beeple takma adlı dijital sanatçının kolaj resimlerden oluşan eseri tüm dünyanın dikkatini NFT’lere çekti.

Bitcoin’in geleneksel para birimlerine dijital bir alternatif olarak ortaya çıktığı bu dönemde, NFT’ler de artık koleksiyon eserlerine dijital bir karşılık olarak kendini gösteriyor. Gün geçtikçe daha yüksek fiyatlara alıcı bulmaya başlayan NFT’lerde gelecek görenlerin yanı sıra, kısa sürede patlayacak bir balon olduğunu düşünerek şüpheyle yaklaşanların sayısı da az değil.

NFT Nedir?

En yalın anlatımla NFT’ler dijital sanat eserlerini ve koleksiyon ürünlerini tescil edilebilir ve satılabilir varlıklar haline getiren dijital sertifika anlamına geliyor.

İngilizce adıyla (N)on-(F)ungible (T)okens veya kısa adıyla NFT’ler “Takas Edilemez Jetonlar”

NFT’ler, bitcoin ve ethereum gibi kripto paraları destekleyen veritabanı olan blok zinciri (blockchain) teknolojisini kullanıyor.

murat-yildirim

Mimar Sinan’ın ustalık eserlerinden Selimiye Camii gibi eşsiz bir mimari şaheser veya Leonardo da Vinci’nin ünlü Mona Lisa tablosu gibi türünün tek örneği bir tablo eşsizdir ve takas edilemeyen, değiştirilemeyen varlıklardır. Mona Lisa tablosunun fotoğrafını çekebilirsiniz veya basılı bir kopya posterini satın alabilirsiniz ama bu eserin her zaman için dünyada sadece tek bir adet orijinali bulunacaktır.

NFT’ler de benzer şekilde tek ve eşsizdir, karşılıklı olarak birebir takas edilemezler, yani dünyada hiç bir NFT bir diğeri ile birebir aynı olamaz.

Bu dijital simgeler, sanal varlıklar için onları satın alan kişilerin sahipliğini tescil eden sertifikalar olarak da düşünülebilir.

Dijital platformlarda devrim yaratan Kripto Sanat NFT teknolojisinden faydalanan ve “Muartive” ismiyle anılan Türk sanatçı Murat Yıldırım, NFT sanat için şunları söylüyor; Sanat dünyasının NFT’yi tartışması muhteşem bir değer. Sanat dünyasının üzerine düşündüğü, tartıştığı ve yorumladığı değerler köklü bir değişimi ve yeniliği peşinden getirmiştir. Bu tartışma NFT’nin hayatımıza girişini ve potansiyelini kavramamızı daha da hızlandıracaktır. NFT’nin sanat içindeki yeri, doğrulanabilirliği, bölünemez olmasından kaynaklı olarak fikri mülkiyet konusunda çığır açmış olmasıdır. Bu yüzden güzel sanatlar dünyasındaki fiziksel gerçekçiliğin yansıması olarak düşünebiliriz.(Kaynak: ArtDog)

 

NFT’leri değerli yapan ne?

Tablolar veya heykeller gibi geleneksel sanat eserleri değerlidir çünkü eşsizdirler ve türünün tek örneğidirler. Günümüzde geleneksel yağlı boya tablolar veya heykel sanatı gibi somut tasarımların yanı sıra bilgisayarlar ve tabletler ile hazırlanan dijital sanat eserleri de önem kazanmıştır.

Bilgisayarlarda veya bulut depolama alanlarında dijital dosyalarda saklanan bu eserler kolaylıkla ve sonsuz kereler çoğaltılabilmekte, basılabilmekte veya sosyal medya platformlarında paylaşılabilmekte..

AMERİKA’DA SANAT EĞİTİMİ ALABİLECEĞİNİZ OKULLAR İÇİN GÖRSELLERE TIKLAYIN…

Rhode Island School of Design

Pratt Institute

Fashion İnstıtute of Technology

Merak Ettikleriniz İçin Aşağıdaki Linklere Göz Atabilirsiniz…
Neden Portfolyo İsteniyor?
1
Detaylı Bilgi İçin Tıklayın
Portfolyo Nasıl Hazırlanır?
portolyo-nedir
Detaylı Bilgi İçin Tıklayın
Moda Tasarımı Portfolyo Eğitimi
slide-2
Detaylı Bilgi İçin Tıklayın

Benzer gönderiler

WhatsApp WhatsApp'tan Yazın